David Boertje  Stc

Mijn naam is David Boertje, 21 jaar en ik ben geboren in Rotterdam. Op dit moment ben ik over naar het 4e jaar voor Stuurman Waterbouw.

In het examenjaar van de Havo wist ik niet echt wat voor vervolg opleiding ik wilde gaan doen, uiteindelijk had ik besloten om me in te schrijven voor een opleiding makelaardij op HBO. Daar kreeg ik al snel mijn bedenkingen bij omdat ik mezelf meer als iemand zie die liever met zijn handen werkt. Op een dag in de zomervakantie liet mijn vader me een artikel lezen over Bagger/Waterbouw, vervolgens ging ik oude krantenartikelen op internet terug zoeken en filmpjes over waterbouw bekijken op internet, wat ik toen las en zag beviel me wel. Wat ik meekreeg was voornamelijk: aan boord werken, apparatuur onderhouden en tropische werkplekken. Vervolgens heb ik contact opgenomen met het STC (Scheepvaart- en Transport College) om te komen praten met het sectorhoofd van de waterbouw. Hij vertelde me wat voor opleidingen je kan doen op het STC en al snel was ik erg enthousiast over de opleiding Stuurman Waterbouw.

Het leuke aan de opleiding Stuurman Waterbouw vind ik dat je veel leert over alles wat met de schepen, machines en hulpmateriaal in de waterbouw te maken heeft. Ik heb ervaren dat alles wat je leert op school een goede voorbereiding is voordat je op stage gaat. Toen ik aan boord kwam had ik eigenlijk al vrij snel in de gaten hoe alles werkt en niets was onbekend. In de eerste weken op school krijg je heel goed uitgelegd wat de waterbouw precies is en de opleiding is niet moeilijk zolang het je interesseert en je oplet wat er uitgelegd wordt. Je krijgt niet echt veel nieuwe stof elk jaar maar je gaat er dieper op in hoe alles werkt.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn toekomst er goed uit ziet! Ik ben over een jaar klaar met de opleiding en dan zal ik aanmonsteren als 3e of eventueel 2e stuurman. uiteraard wil ik doorgaan voor 1e stuurman. Mocht de kans zich voordoen zou ik ook wel kapitein willen worden. Maar ik houd ook in mijn achterhoofd dat als ik het varen na een paar jaar zat ben of dat het niet helemaal is wat ik dacht, dat ik intern door zou kunnen leren voor een leuke walfunctie. Tijdens mijn sollicitatiegesprek voor mijn eerste stage werd mij dat ook verteld dat er veel goede doorgroeimogelijkheden zijn binnen de waterbouw. Ik vind het ook leuk dat het geen probleem is om in het buitenland te wonen als je op de vloot zit.

(Laatste update: David is sinds half oktober 2013 in dienst getreden bij Boskalis)