Bram Pijnappels - Civiele Techniek

Bram Pijnappels

Mijn naam is Bram Pijnappels, ben 19 jaar oud en ik ben in 2012 begonnen met de studie Civiele Techniek op de Avans Hogeschool in ´s Hertogenbosch. Als klein jongentje was ik een grote fan van grote machines. Thuis speelde ik met vele miniaturen van tractors, vrachtwagens en kranen. Toen ik na mijn Havo een studierichting moest kiezen heb ik gekozen voor iets waar ik als klein jongentje in de zandbak al mee bezig was; Weg- en waterbouwkunde.

De studie Civiele techniek heeft een mooi programma. Na mijn eerste jaar (propedeuse ) mocht ik al meteen een halfjaar een oriënterende stage gaan lopen. Deze stage heb ik onlangs afgerond met een 'zeer goed' bij Van den Herik kust- en oeverwerken. Zij werken in combinatie met FL Liebregts voor de WillemsUnie aan het Maximakanaal. Dit is een zeer bijzonder project omdat er op weinig plekken in Nederland nog een nieuw kanaal van 9 kilometer lang en 40 meter breed wordt uitgegraven met daarbij 6 bruggen, 4 sifons, 5 gemalen en 2 sluizen. Tijdens deze stage heb ik kennis gemaakt met de waterbouw wat we me erg goed bevallen is. Ik kwam voor het eerst op grote kraanschepen en zandzuigers, vooral de vrijheid die je voelt wanneer je op/met het water aan het werk bent in de open natuur trekt mij.

Op dit moment mag ik weer gewoon colleges volgen. Begin 2015 moet ik een beroepsspecifieke stage gaan lopen, waar ik nou al naar uitkijk. Daarna ga ik mezelf specialiseren in de waterbouw tijdens een minor en vervolgens mag ik al gaan afstuderen. Naar mijn mening zijn de stages in het studieprogramma erg belangrijk. Aangezien ik meteen van de Havo naar het HBO ben gegaan heb ik weinig praktische kennis in de Civiele Techniek. Deze praktische kennis is erg belangrijk want je kunt geen werk voorbereiden of leiding geven als je zelf geen praktische kennis hebt. Daarom ben ik na mijn stage meteen gaan werken bij een civieltechnische aannemer om alvast ervaring op te kunnen doen in de praktijk.

Dat ik mezelf verder in de waterbouw wil verdiepen dat weet ik zeker. Het beroep werkvoorbereider vind ik wel bij me passen met natuurlijk de ambitie om projectleider te worden. Vooral het idee om langs een afgerond project te rijden/varen en te kunnen zeggen; "Daar heb ik aan mee gewerkt" wekt bij mij veel motivatie op om mijn studie zo snel mogelijk af te ronden en te solliciteren bij een waterbouwer.