Na een smakelijke lunch nam directeur Dick van Aalsburg het woord en gaf hij een boeiende bedrijfspresentatie over de unieke facetten van het familiebedrijf. Eén van de opvallende initiatieven is het streven naar duurzaamheid door het vervangen van plastic in het zinkstuk met natuurlijke materialen zoals jute. De aanwezigen kregen vervolgens een uitgebreide rondleiding over het terrein, waar diverse activiteiten plaatsvonden, zoals het draaien van wiepen, het sorteren van wilgenhout voor de particuliere markt en een soepel verlopend transport naar projecten en grienden.
Op de bovenverdieping van de touwslagerij werd duidelijk dat alle benodigde wiepentouwen en sjorringen in eigen beheer worden geproduceerd, herkenbaar aan de blauwe draad. Na de rondleiding was het tijd voor een hands-on ervaring, waarbij de aanwezigen onder leiding van de mannen van Van Aalsburg zelf zinkstukken knoopten. Voor vele jonge waterbouwers was dit een nieuwe ervaring, terwijl anderen al bekend waren met de technieken. De diversiteit aan voorkennis en ervaring was duidelijk zichtbaar, aangezien sommigen direct begonnen met het sjouwen van de wiepen terwijl anderen wat meer begeleiding afwachtten.
Uiteindelijk voltooiden alle groepen hun zinkstukjes, waarna de gezellige middag ten einde liep en de gastheren van Van Aalsburg werden bedankt voor hun gastvrijheid.
De PJW-Nieuwjaarsbijeenkomst bij Van Aalsburg bood niet alleen een inzicht in het ambachtelijke vakmanschap, maar ook in de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid bij het waterbouwbedrijf. Het maakte het bezoek tot een waardevolle ervaring voor alle aanwezigen.
De volgende PJW-bijeenkomst zal plaatsvinden op 23 mei 2024 met Jong Rijkswaterstaat.