Jongeren beleven Waterbouw tijdens Onderwijsbeurs West

11-12-2023

Onderwijsbeurs West 2023

Op 8 en 9 december 2023 was het O&O-fonds Waterbouw, samen met de andere deelnemende branches en onderwijsinstellingen, aanwezig met de stand ‘Leren werken op en met water’ op de Onderwijsbeurs West. De promotie van de maritieme sector op de beurs in Ahoy te Rotterdam was alweer de laatste van de vier onderwijsbeurzen in 2023. Als eyecatcher werd weer gebruikgemaakt van een VR-bril, waarmee bezoekers aan boord konden stappen van een schip. Deze tool werd door jongeren erg goed ontvangen. Er kwamen 7.753 bezoekers op vrijdag en 6.201 bezoekers op zaterdag, wat een totaal van 13.954 bezoekers maakt. Dit was een recordaantal vergeleken met de vorige editie in Rotterdam.

De stand was goed bemand met 4 mbo-studenten van het STC College en Maritiem en Logistiek College de Ruyter/ Scalda en 2 hbo-studenten van de HZ University of Applied Sciences en stond wederom goed in het zicht van de bezoekers, waardoor we een goede doorloop hadden van meerdere kanten. Tijdens de onderwijsbeurs in Rotterdam werden 550 exemplaren van het overzicht met de open dagen van alle maritieme scholen uitgedeeld. Daarnaast hebben we de bezoekers gewezen op de mogelijkheid om kort mee te varen op een schip. Wij zijn benieuwd of dit terug te zien is in het aantal aanmeldingen na de 4 landelijke onderwijsbeurzen. Opvallend was dat de jongeren veel met ouders naar de beurs kwamen, een bewuste keuze van de organisatie, wat als een vooruitgang werd ervaren.

Dank aan de alle betrokkenen en de bezoekers die bijdroegen aan het succes van de onderwijsbeurzen. We kijken uit naar een vruchtbare voortzetting in 2024 van onze inspanningen om jongeren te inspireren en te informeren over de mogelijkheden in de maritieme en waterbouwsector.

Deelnemende branches

Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) / Wereld van de Binnenvaart, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Nederlands Loodswezen, Netherlands Maritime Technology (NMT) HISWA-RECRON, Stichting Sectorraad Visserij, O&O-fonds Waterbouw, Vereniging van Waterbouwers, Nederland Maritiem Land (NML)

Deelnemende onderwijsinstellingen

Berechja, Maritieme Academie Harlingen, Maritiem College IJmuiden, Maritiem & Logistiek College de Ruyter, Nova College Scheepvaart, Firda Maritieme Campus, ROC Vonk, ROC Noorderpoort, Scheepvaart en Transport College (STC-Group), Hogeschool van Amsterdam, HZ University of Applied Sciences, Rotterdam Mainport Institute, Maritiem Instituut Willem Barentsz.