Recordaantal bezoekers tijdens Onderwijsbeurs Midden in Utrecht

27-11-2023

Onderwijsbeurs Midden 2023

De maritieme sector en het onderwijs staan dit najaar gezamenlijk op de vier grote studiekeuzebeurzen. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november stond het O&O-fonds Waterbouw samen met de andere deelnemende branches en onderwijsinstellingen met de stand ‘Leren werken op en met water’ op de derde onderwijsbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Het evenement trok op vrijdag 13.137 bezoekers en op zaterdag 10.916 bezoekers, wat resulteerde in een totaal van 23.333 bezoekers. Dit is een recordaantal in vergelijking met de editie van vorig jaar in Utrecht!

Net als vorig jaar stond de stand goed in het zicht van de bezoekers met een goede doorloop van meerdere kanten. Opvallend was ook dat we naast het horeca gedeelte stonden, waar veel bezoekers hun lunch nuttigden. Vrijdag was het erg druk in de stand, met momenten waarop de straat voor onze stand vol stond met bezoekers. Studenten kwamen vaak met hun ouders waardoor er meer serieuze gesprekken konden plaatsvinden. Zaterdag was het minder druk in vergelijking met vrijdag, maar er was een grote piek in de ochtend tot halverwege de middag. Trots kunnen we melden dat we bijna 700 brochures hebben uitgedeeld, wat resulteerde in zo’n 570 interessante gesprekken.

Op de onderwijsbeurs in Utrecht hadden we ook exemplaren van het overzicht met open dagen van alle maritieme scholen. Helaas waren de exemplaren op vrijdag eerder op dan gepland vanwege de enorme drukte, maar we konden extra afdrukken voor zaterdag. In totaal hebben we 370 exemplaren uitgedeeld. Beide dagen hebben we van het laatste exemplaar foto’s laten maken door de bezoekers.

De studenten van de maritieme scholen waren opnieuw actief in gesprek met de bezoekers. Ze voegden zich bij lopende gesprekken om hun ervaringen te delen. We stonden met een ruime bezetting op deze beurs, wat achteraf gezien een slimme zet was gezien de drukte.

VR Onderwijsbeurs Midden 2023

Als toevoeging aan de stand hebben we in Utrecht opnieuw gebruik gemaakt van een simulator, een modelschip en een VR-bril waarmee bezoekers aan boord van een schip konden stappen. Met de simulator kregen de bezoekers een inkijk in de wereld van het varen. Een praktijkgerichte eyecatcher waar goed gebruik van is gemaakt. De simulator heeft diverse mogelijkheden, zoals het varen met verschillende boten en schepen het doorvoeren van aanpassingen in het landschap en het het wisselen van de weersomstandigheden. Het modelschip stond weer op een opvallende plek en is goed bestudeerd door de jongeren. De VR bril trok veel aandacht van jongeren die de stand bezochten. Dit leverde humoristische momenten en foto’s op. Verder toonden we in de stand het scherm met filmpjes.

Deelnemende branches

Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) / Wereld van de Binnenvaart, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), Nederlands Loodswezen, Netherlands Maritime Technology (NMT) HISWA-RECRON, Stichting Sectorraad Visserij, O&O-fonds Waterbouw, Vereniging van Waterbouwers, Nederland Maritiem Land (NML)

Deelnemende onderwijsinstellingen

Berechja, Maritieme Academie Harlingen, Maritiem College IJmuiden, Maritiem & Logistiek College de Ruyter, Nova College Scheepvaart, Firda Maritieme Campus, ROC Vonk, ROC Noorderpoort, Scheepvaart en Transport College (STC-Group), Hogeschool van Amsterdam, HZ University of Applied Sciences, Rotterdam Mainport Institute, Maritiem Instituut Willem Barentsz.