Maritieme Academie Harlingen gaat varen met basisscholen

Maritieme Academie Harlingen ontvangt in januari bijna vijfhonderd basisschoolleerlingen aan boord van haar opleidingsschip Prinses Máxima. De leerlingen zitten in groepen 7 en 8 van de basisschool en volgen het programma De Varende Klas.

20230112 De Varende Klas 7 crop

‘Wij vinden het belangrijk dat leerlingen, voordat ze hun keuze voor een middelbare school moeten maken, zich zo breed mogelijk kunnen oriënteren. Daar hoort dit programma bij’, vertelt directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie Harlingen. ‘Beroepen in de binnenvaart of scheeps- en jachtbouw liggen voor kinderen van twaalf vaak nog niet voor de hand, daarom willen we ze ermee laten kennismaken.’

‘Het is ontzettend leuk om de leerlingen aan boord van ons opleidingsschip Prinses Máxima te ontvangen. Veel van de kinderen zijn nog nooit op zo’n groot schip geweest. Er gaat een hele wereld voor ze open’, aldus schipper George Klos van de Maritieme Academie Harlingen. Aan boord bieden Klos en zijn bemanning de kinderen een drie uur durend programma aan. ‘Ze mogen zelf een stukje varen, krijgen verschillende opdrachten in de machinekamer en leren over scheepsknopen, het anker en de ankerlier.’

Maritieme Academie Harlingen

De Maritieme Academie Harlingen is één van de vier scholen in Nederland die het vmbo-profiel Maritiem & Techniek aanbiedt. Mintjes: ‘In Friesland zijn we de enige. Bij ons leren leerlingen al vanaf klas 1 op het vmbo de vaardigheden die ze aan boord nodig hebben. Als leerlingen na vier jaar hun vmbo-diploma halen, hebben ze niet alleen hun vmbo-diploma maar zijn ze ook matroos. Ze kunnen er dan voor kiezen om als matroos te werken aan boord van een binnenvaartschip of door te leren voor bijvoorbeeld stuurman of schipper.’ Leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hoeven niet per se te kiezen voor een carrière in de scheepvaart. ‘Sinds een paar jaar bieden we ook het keuzedeel scheeps- en jachtbouw aan. Deze leerlingen leren de vaardigheden die ze nodig hebben om op een scheepswerf aan de slag te gaan. Ook daarin zijn veel en goede banen te vinden.’ Op 4 februari organiseert Maritieme Academie Harlingen het Open Huis.