STAP-budget per 1 september aan te vragen

Vanaf donderdag 1 september 2022 begint de nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. Met het STAP-budget word jij tegemoet gekomen in je wensen qua persoonlijke ontwikkeling. Lees verder om te zien wat dit voor jou kan betekenen.

het STAP-budget is in het leven geroepen om de arbeidsmarktpositie van veel Nederlanders te verstevigen. Met het STAP-budget kun jij tot maximaal €1000 euro inclusief btw aanvragen om vervolgens te gebruiken voor een opleiding of cursus. Met een vakgerichte opleiding vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt voor het vinden van een nieuwe baan of om je huidige positie te behouden.

Er zijn een aantal persoonlijke voorwaarden verbonden aan het aanvragen voor het STAP-budget. Kijk hieronder of jij in aanmerking komt voor het STAP-budget.

  1. Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
  2. Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  3. Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.

Daarnaast start je opleiding 4 weken na de aanvraag van het STAP-budget, maar wel uiterlijk voor 30 januari 2023. Mocht een opleiding meer kosten dan de maximale subsidie van €1000 euro dan ben je zelf verantwoordelijk om de overige kosten aan te vullen. In totaal zijn er 5 aanvraagperiodes voor het STAP-budget. Tot slot is het STAP-budget maximaal 1 keer per jaar beschikbaar.

Wil jij aanmelden voor een Kaderopleiding met het STAP-budget?

Jezelf blijven ontwikkelen is altijd een juiste keuze en dat je ook nog in aanmerking komt voor het STAP-budget is helemaal mooi meegenomen. Wanneer jij je hebt aangemeld voor een opleiding of cursus en hierbij in het vak 'Opmerkingen' hebt aangegeven dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget krijg je een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs is belangrijk, want voor het maken van een afspraak heb je dit nodig om een aanvraag in te dienen via het STAP-portaal van het UWV. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk om te checken of je voldoet aan de voorwaarden en of jouw STAP-budget aanvraag is goedgekeurd.

Wees er snel bij, want de vorige periode was het STAP-budget erg snel op! De overheid heeft een bedrag van €160 miljoen euro uitgetrokken om dit project te financieren. Je kunt op dit moment je aanmeldingsbewijs al aanvragen om je vervolgens op 1 september direct aan te melden voor de opleiding van jouw keuze. Het is helaas niet mogelijk om het STAP-budget met terugwerkende kracht aan te vragen voor opleidingen die al zijn gestart, of starten voor 29 september.

Druk op de volgende link voor overige informatie over het STAP-budget.

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling | Leven Lang Ontwikkelen | Rijksoverheid.nl