Gedeputeerde geeft startschot voor ingebruikname watersnijder Maritieme Academie Harlingen

Met een symbolische druk op een grote rode knop heeft gedeputeerde Friso Douwstra vrijdag 11 februari de nieuwe watersnijder van de Maritieme Academie Harlingen officieel in gebruik genomen. De watersnijder van Resato wordt gebruikt in de lessen metaalbewerking van VMBO Maritiem & Techniek. Met de nieuwe machine kunnen leerlingen centimeters dik staal snijden in diverse vormen. De watersnijder is mede gefinancierd vanuit het programma Sterk Techniek Onderwijs. In dit programma werken alle onderwijsinstellingen van Leeuwarden, Franeker, Harlingen, Sint Annaparochie, Vlieland en Terschelling samen om de instroom in het techniekonderwijs te verhogen en de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren.

‘Het geeft enorm veel energie en vertrouwen in de toekomst om te zien hoe leerlingen al op jonge leeftijd met moderne leermiddelen worden voorbereid op de beroepspraktijk. Er is tegenwoordig veel behoefte aan technisch geschoolde jongeren’, aldus Friso Douwstra. ‘Wij zijn blij dat we dit soort moderne leermiddelen met behulp van het programma Sterk Techniek Onderwijs kunnen aanschaffen. Dit helpt ons echt om het technisch onderwijs te verbeteren’, vertelt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen.

Leerlingen Douwe Yntze en Jetse van de Maritieme Academie Harlingen hebben Douwstra laten zien hoe zij op de computer een haak tekenen die ze vervolgens in de watersnijder kunnen laten uitsnijden. Die haak bevestigen ze op de zonneboot die ze op school bouwen, daaraan kan de boot uit het water worden getakeld.

Naast de officiële ingebruikname van de watersnijder heeft gedeputeerde Douwstra bij de Maritieme Academie Harlingen ook een stukje gevaren op de binnenvaartsimulator en is hij bijgepraat over kunstmatige intelligentie in de binnenvaart en het Europese project IWTS 3.0 (Inland Waterway Transport Solutions). Het project IWTS heeft als doel om binnenvaarttransport op kleinere en tot nu toe onbenutte vaarwegen in de Noordzee regio te bevorderen en vergemakkelijken. Provinsje Fryslân neemt ook deel aan dit project.