Maritiem onderwijs trekt veel bekijks op studiebeurzen

Zeven maritieme sectoren staan dit jaar samen met het volledige maritieme onderwijsveld op vier grote studiekeuze-beurzen. Daarvan zijn er nu twee geweest en de betrokkenen zijn erg te spreken over de belangstelling voor maritieme opleidingen.

De Studiekeuzebeurs kent elk jaar vier regionale edities, waarmee in zijn totaliteit het hele land is gedekt. In september en oktober hadden de beurzen in Veldhoven en Zwolle plaats. Eind november en begin december volgen Utrecht en Rotterdam. Op de beurzen kwamen tot nu toe telkens zo’n 20.000 bezoekers af en dat was boven verwachting.

De maritieme sector trekt dit jaar volledig gezamenlijk op. Dan gaat het om de brancheorganisaties en scholingsfondsen voor de subsectoren zeevaart, visserij, waterbouw, binnenvaart, maritieme techniek, loodswezen en waterrecreatie. Daarnaast zijn alle onderwijsinstellingen die VMBO (Maritiem en Techniek) en maritieme MBO- en HBO-opleidingen aanbieden vertegenwoordigd op de gezamenlijke stand.

Drie dagen meevaren

En de mate waarin die op de eerste twee beurzen is bezocht, stemt tot tevredenheid van het O&O-fonds Waterbouw. Op de stand stonden studenten van de diverse opleidingen die de beursbezoekers actief benaderden. In totaal zijn op de twee beurzen 840 gesprekken met potentiële studenten en hun ouders gevoerd, en er zijn meer dan 1000 brochures uitgedeeld. Ook konden jongeren vanaf 16 jaar zich aanmelden om drie dagen mee te varen op een schip en zo hun eerste ervaring op te doen, wat positief werd ontvangen door de beursbezoekers!