Primeurs tijdens diploma-uitreiking Maritieme Academie Harlingen

Alle vierdejaars leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hebben vrijdag hun diploma in ontvangst mogen nemen. Maar liefst 100% van de leerlingen is dit jaar geslaagd. ‘Daar zijn we ontzettend trots op. Een knappe prestatie in dit bijzondere coronajaar’, vertelt directeur Arjen Mintjes. Tijdens de diploma-uitreikingen waren er een paar primeurs. Voor het eerst zijn er diploma’s uitgereikt voor de uitstroomrichting scheeps- en jachtbouw. En voor het eerst is een certificaat basisopleiding veiligheid voor deksmannen uitgegeven. Daarnaast zijn, net als voorgaande jaren, twee bijzondere prijzen aan leerlingen uitgereikt: de Nautilusprijs en de KNVTS-prijs.

De uitstroomrichting scheeps- en jachtbouw is twee jaar geleden bij de Maritieme Academie Harlingen van start gegaan. ‘Vandaag hebben we hier voor het eerst diploma’s voor uit mogen reiken aan de vier leerlingen die deze richting hebben gevolgd’, aldus Mintjes.

Nieuw was ook het certificaat basisopleiding veiligheid voor deksmannen. ‘Dit is een nieuw certificaat dat vanaf 18 januari 2022 verplicht wordt. Dan gaat een nieuwe Europese richtlijn in. Wij zijn de eerste opleiding die dit certificaat nu al uitgeeft’, vertelt Mintjes. Alle leerlingen uit de uitstroomrichting Rijn-, binnen- en kustvaart hebben dit certificaat behaald.

Speciale prijzen

Tijdens de diploma-uitreiking zijn ook enkele speciale prijzen uitgereikt aan leerlingen met een speciale verdienste. Jan Bisschop mocht de Nautilusprijs in ontvangst nemen. Hij is hiermee bekroond tot meest sociale leerling van zijn jaargang. De KNVTS-prijs ging naar Maurits Hoek. Hij heeft de afgelopen jaren de grootste ontwikkeling doorgemaakt.