VIDEO: "Coronaverhalen in scheepvaart" in Maritiem Museum

Op 25 juni, de ‘Dag van de zeevarenden’ presenteerde het Maritiem Museum Rotterdam een film op de website over de grote impact van de wereldwijde corona pandemie op het leven en werk van zeevarenden, reders en hun families. Een tijdsdocument met interviews en unieke verhalen die het museum tevens heeft toegevoegd aan de befaamde collectie voor toekomstige generaties. De impact van de uitbraak en de restricties op de scheepvaart zijn vastgelegd in interviews, een film en een verzameling objecten.

Coronaverhalen in de scheepvaart

In januari 2020 wordt de wereld opgeschrikt door een tot dan onbekend virus. Miljoenen mensen raken besmet met dit coronavirus en de Wereld Gezondheidsorganisatie bestempelt de uitbraak als pandemie.

Om het virus in te dammen, worden strenge maatregelen getroffen. Al snel blijkt dat ook de scheepvaart ernstig geraakt wordt. Havens gaan op slot en bemanningen kunnen niet meer worden afgelost. Het vervoer over zee is essentieel voor de samenleving, want 90 procent van alle wereldwijd verhandelde goederen wordt per schip vervoerd. Reders en zeevarenden zetten daarom alles op alles om de scheepvaart draaiende te houden. Hoe doen ze dat en hoe ervaren de zeelieden deze crisis? Het Maritiem Museum heeft hun verhalen vastgelegd. Luister en kijk naar deze uitzonderlijke periode in de maritieme wereld.

Still at sea

Deze foto’s zijn gemaakt door zeevarenden, en het resultaat van een fotowedstrijd die de Britse welzijnsorganisatie ‘ITF Seafarer’s Trust’ in augustus 2020 uitschrijft. Zeevarenden werden uitgenodigd om foto’s van de hoogte- en dieptepunten van hun leven op zee tijdens de coronacrisis vast te leggen en te delen. De wedstrijd wil een menselijk gezicht geven aan de bemanningscrisis, die nog steeds voortduurt. De foto’s vormen een fascinerende blik op het leven aan boord, vastgelegd tussen 1 mei en 30 september 2020. Van het werk in machinekamers tot op de brug van het schip en van vriendschap tussen bemanningsleden tot wanhoop vanwege het gemis van vrienden en familie.

Bron: Coronaverhalen in de scheepvaart (maritiemmuseum.nl)