Havenbedrijf Rotterdam bouwt nieuw centrum over de haven

Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuw havenervaringscentrum (HEC) bouwen op Maasvlakte 2. Het centrum is de opvolger van FutureLand. MVRDV – het architectenbureau dat ook de Markthal en het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft ontworpen – is verantwoordelijk voor het ontwerp. Kossmanndejong heeft meegedacht aan het totaalconcept en gaat de tentoonstelling, experience en het interieur ontwerpen. Het HEC wordt gebouwd vlakbij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Amaliahaven. Het is de bedoeling dat het in de eerste helft van 2024 wordt geopend.

“Het nieuwe centrum past in het beleid van het Havenbedrijf om het draagvlak voor het bestaan van de Rotterdamse haven bij relevante doelgroepen en stakeholders te blijven behouden en te vergroten. We zijn enthousiast over het ontwerp van het nieuwe centrum en trots op hoe we straks bezoekers mee kunnen nemen in de wereld van de Rotterdamse haven”, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.

“Het nieuwe publiekscentrum toont de complexe, dynamische wereld van de grootste en modernste haven van Europa. Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving. Grote veranderingen als de energietransitie en digitalisering worden op een begrijpelijke wijze uitgelegd. De haven is bovendien een banenmotor. Jongeren worden gestimuleerd open te staan voor de geweldige mogelijkheden die de haven hen biedt. Dit gebeurt in een mix van high-tech en hands-on activiteiten en beleving”, aldus Richard van der Eijk, Director Communications & External Affairs van het Havenbedrijf.

Het havenbedrijfsleven ziet het centrum als een grote aanwinst. Het biedt dé mogelijkheid om het belang van de haven te benadrukken, de (onderwijs-) propositie te versterken en van het centrum een belangrijke ontmoetingsplaats te maken voor een breed scala aan doelgroepen. Het centrum wordt hét ‘huis’ van en voor de haven en het havenbedrijfsleven.

FutureLand

In 2009 werd FutureLand geopend als informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In de loop der jaren is de thematiek in het centrum verbreed met informatie over actuele en toekomstige ontwikkelingen in en van de haven. FutureLand levert daarmee al jaren een belangrijke bijdrage aan de goede reputatie van de Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en het draagvlak voor de activiteiten en de ontwikkeling van het havencomplex. Ook na de ‘opening’ van Maasvlakte 2 in 2013 bleef de interesse van publiek in een bezoek onverminderd hoog. Ieder jaar ontvangt FutureLand zo’n 110.000 bezoekers.

Het gebouw nadert bouwtechnisch het einde van zijn levensduur. Het Havenbedrijf gaat vanwege het succes nu een nieuw centrum laten bouwen. Het vindt het belangrijk om op deze manier te kunnen blijven informeren over belangrijke ontwikkelingen en wil geïnteresseerden de gelegenheid blijven bieden een kijkje te nemen in de keuken van de Rotterdamse haven.

Educatief Informatie Centrum

Het is de bedoeling dat ook het Educatief Informatie Centrum bij Rozenburg (EIC) gebruik gaat maken van het HEC. De besprekingen daarover zijn in volle gang. Het EIC stelt zich ten doel jongeren te interesseren voor de haven; voor de vele mogelijkheden om er te werken en om bijpassende opleidingen te volgen. Jaarlijks ontvangt het EIC ruim 22.000 jongeren voor een bezoek aan de haven. EIC is een stichting. In het bestuur hebben zitting: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, STC-Group, Albeda en Stichting BOOR.

Beleef de haven

Om een haven van wereldklasse te zijn en te blijven is draagvlak onder relevante doelgroepen van groot belang. Door deze doelgroepen stelselmatig mee te nemen in voor de haven belangrijke ontwikkelingen realiseert het Havenbedrijf de ‘license to operate and grow’. Het programma ‘Beleef de haven’ speelt daarbij een grote rol. In dit kader ontwikkelt het Havenbedrijf naast het nieuwe havenervaringscentrum op Maasvlakte 2 ook Port Pavilion dat wordt geopend op 15 juli in het centrum van Rotterdam. Hier kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor een bezoek aan de Rotterdamse haven.

MVRDV

Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV – opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries –werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe. Met als resultaat uitgesproken, vernieuwende projecten die onze steden en landschappen op weg helpen naar een betere toekomst. Bekende projecten zijn de Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, de Tianjin Binhai Bibliotheek in China, Skygarden in Seoul en de Pyramide van Tirana in Albanië.

Kossmanndejong

Kossmanndejong ontwerpt ruimtelijke verhalen en bezoekerservaringen voor musea, organisaties, evenementen en de publieke ruimte. Het Amsterdamse ontwerpbureau is 25 jaar geleden opgericht door architecten Herman Kossmann en Mark de Jong. Sindsdien is het uitgegroeid tot een bureau met meer dan 30 mensen en heeft het ruim 100 projecten over de hele wereld op haar naam staan. Het bureau is onder andere verantwoordelijk voor de bezoekersbeleving van het Nederlandse paviljoen tijdens EXPO2020Dubai, Lounge 2 op Schiphol, het Museum fur Kommunikation in Bern en Micropia in Artis. Kossmanndejong is gelauwerd met diverse prijzen. Onlangs ontvingen twee musea met door hen ontworpen projecten de European Museum of the Year Award: Naturalis (NL) voor 2021 en het Stapferhaus in Zwitserland voor 2020.