Leerlingen Maritieme Academie Harlingen koppelen volgens nieuwe Europese richtlijn

Leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hebben deze week praktijklessen gevolgd in het koppelen van de opleidingsschepen Prinses Máxima en Amalia. Met deze praktijklessen en het afnemen van een digitaal examen voor de theorie voldoet de Maritieme Academie Harlingen al aan de nieuwe Europese richtlijn ES-Qin OL 1.1.2 Navigation voor de binnenvaart die in januari volgend jaar van kracht wordt. De leerlingen volgen de uitstroomrichting Rijn-, Binnen- en Kustvaart van het vmbo-profiel Maritiem en Techniek en worden opgeleid tot matroos.

Bij het koppelen worden de opleidingsschepen Prinses Máxima en Amalia aan elkaar verbonden als een hecht samenstel, zodat ze als één geheel verder kunnen varen. ‘Daar komt veel bij kijken. Veiligheid, samenwerken en communicatie zijn essentieel bij het uitvoeren van deze taak’, vertelt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen. ‘Leerlingen leren zo in de praktijk waar ze op moeten letten en hoe ze hun taken veilig uit kunnen voeren.’