Maritieme Academie Harlingen maakt duurzame reis rogge naar Mevrouw de Molenaar compleet

Leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen vervoeren dinsdag 12 oktober met het opleidingsskûtsje De Jonge Douwe een halve ton rogge van Workum naar Mevrouw de Molenaar in Witmarsum. Hiermee maken ze de duurzame reis van het graan compleet. De rogge is anderhalve week met zeilschip De Vrijbuiter onderweg vanuit Antwerpen naar Workum. Voor de laatste etappe van Workum naar Witmarsum zocht Mevrouw de Molenaar nog duurzaam vervoer. Met het skûtsje helpen de leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen haar uit de brand.

‘Voor onze leerlingen is dit een prachtige opdracht. Ze leren hoe ze het graan moeten laden en lossen en dit vervolgens al zeilend naar de eindbestemming moeten brengen’, vertelt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen. Het graan wordt maandagmiddag 11 oktober geladen, zodat het een dag later naar de eindbestemming gevaren kan worden.

‘De rogge is volledig milieuvriendelijk geteeld door de Zeeuwse Vlegel. Het was onze wens om het graan ook op volledig duurzame wijze naar onze bakkerij in Witmarsum te vervoeren. Met hulp van de leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen gaat dat lukken’, vertelt Christa Bruggenkamp van bakkerij Mevrouw de Molenaar. ‘In de molen malen we het graan, zodat we er daarna op volledig ambachtelijke wijze brood van kunnen maken.’