Watergroet aan waterwolf: hoe houden we de Haarlemmermeer droog?

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat de Haarlemmermeer en Nederland droog blijven? Heb jij een idee? Het Cruquius Museum nodigt kinderen uit om tekeningen te maken en plannen te bedenken en op te sturen naar het museum.

Haarlemmermeer van droog, naar nat naar droog. Naar nat?

In 1000 was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen dat werd bewoond. Door het afgraven van veen sloten de kleine meren zich halverwege de 16e eeuw bij elkaar aan tot de grootste binnenzee van Nederland. Dit gevaarlijke meer, de Waterwolf genoemd, overstroomde dorpen en bedreigde de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden. Drie stoomgemalen, waaronder Gemaal De Cruquius, waren in 1849 de slimme oplossing voor dit waterprobleem. In drie jaar tijd werd het meer droog gepompt. Zo ontstond deze polder op 4,5 meter onder NAP.

Ook nu zorgen de stijgende zeespiegel, verzilting van de polder en het opvangen van water na grote regenbuien voor uitdagingen. Nederlanders zijn goed in het bouwen van dijken, in het bouwen in of op water en in het ruimte geven aan water. Cruquius Museum en NMCX (centrum voor duurzaamheid) zijn benieuwd welke creatieve oplossingen kinderen bedenken.

Inzenden van creatieve oplossingen
Schrijf, tekenen of maak een collage of een foto op 1 of 2 A4-tjes. Het mag in kleur of zwart wit. Samenwerken met vriendjes of vriendinnetjes, met de klas of met ouders kan ook. Vermeld naam, e-mail, adres op de inzending. Verstuur je idee naar Cruquius Museum op Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius of naar gvemmerik@shmdc.nl voor 15 juni.

Voor vragen neem contact op met 023-52857 04, mail naar gvemmerik@shmdc.nl, of kijk op de website van het museum.

Na de heropening van het museum, komen de tekeningen in de tentoonstelling 'Watergroet aan Waterwolf’ in het Cruquius Museum.