Winnaars Rotterdams Havenevenement 2019 bekend

Tijdens de zesde editie van het Rotterdams Havenevenement zijn donderdagavond 6 juni prijzen uitgereikt aan vijf jonge en iets minder jonge haventalenten. Het jaarlijks terugkerende evenement viert het brede scala aan opleidingen, beroepen en carrièrekansen in de Rotterdamse haven.

De haven van Rotterdam zit boordevol talenten die bijdragen aan het succes van de haven. Om al deze voor de haven zo belangrijke talenten in het zonnetje te zetten, zijn prijzen uitgereikt in verschillende categorieën:

• Jong Haventalent

Deze winnaar van de titel Jong Haventalent is een jaar lang de ambassadeur en het rolmodel voor jong talent in de haven. De winnaar is Koen Jellema van Portbase. Hij gebruikt zowel zijn professionele als zijn persoonlijke netwerk voor zijn plan: ‘Breng de haven de campus binnen’. De jury geeft Koen graag een platform om jonge studenten te laten kiezen voor een toekomst in de haven om samen met hem en zijn collega’s de haven toekomstbestendig te maken. De prijs is een initiatief van Jong Havenvereniging.

• Havenwerker van het Jaar

Titel voor de operationeel medewerker die uitblinkt in collegialiteit, ambassadeurschap en veilig werken. De winnaar is John Steinbrecher van Barge Center Waalhaven. Hij kreeg nipt de meeste stemmen van het aanwezige publiek. De prijs is een initiatief van Deltalinqs en STC Group.

• MCR-prijs

De MCR-prijs wordt door Marine Club Rotterdam uitgereikt aan de meest talentvolle laatstejaars mbo’er van STC mbo college. De winnaar is Deniz Koyuncu, allround operationeel technicus – operations. De student, die zijn opleiding volgt bij het STC mbo college Procestechniek & Maintenance in Brielle, overtuigde de jury met een losse, zelfverzekerde presentatie waar de trots op en verbondenheid met de Rotterdamse haven vanaf spatte. Een prachtige cijferlijst en positieve feedback van de docenten gaven uiteindelijk de doorslag.

• SmartPort Scriptieprijs

Prijs voor de universitaire student met de beste maritieme scriptie. De winnaar is Emma de Koning, studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In haar thesis met de titel Optimizing Europe-Asia container routing with transshipment, analyseert zij een mondiaal probleem. Met haar analyse om het netwerk van containertransport te verbeteren door aanpassingen in het aantal hubs (centrale overslagpunten in een distributienetwerk) in het netwerk en de routes, creëerde zij een benadering die suggereert dat netwerkoptimalisatie leidt tot een significante efficiency in het aantal schepen en in de kosten.

• Beste Havenidee

Dit is de prijs voor hbo-studenten die een innovatief idee of toepassing ontwikkelen voor de maritieme sector. Het winnende idee is Piratendetectie met een drone van Dylan Dijkhuizen, vierdejaars student Maritiem Officier bij Rotterdam Mainport Institute, een samenwerkingsverband van STC Group en Hogeschool Rotterdam. Om piraten tijdig te zien is het idee van Dylan om een bekabelde drone met een 360-graden detectiemodule autonoom mee te laten vliegen boven het schip. Door de hoogte van de drone is er een groot blikveld vanuit vogelperspectief. Aan boord van het schip worden de beelden real-time geanalyseerd door een computer en wordt er alarm gegeven wanneer piraten gedetecteerd zijn. Deze oplossing is technisch haalbaar en veel goedkoper dan de huidige beveiligingsmethoden.

Over het Rotterdams Havenevenement

Het Rotterdams Havenevenement is een feest voor iedereen die werken en leren in de Rotterdamse haven een warm hart toedraagt. Het wordt georganiseerd door Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en STC Group en mede mogelijk gemaakt door Marine Club Rotterdam, Jong Havenvereniging, SmartPort en RDM Centre of Expertise.