Zeevaartstudent Luyone gekozen tot Meest Sociale Student

De 24-jarige Luyone uit Rotterdam is de winnaar van de Nautilus prijs voor Meest Sociale Student. Luyone ontving de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, tijdens de certificatenuitreiking van zijn opleiding. De prijs is een initiatief van Nautilus, de internationale vakbond voor zeevarenden. Lyone liep zijn eerste stage aan boord van de Golfo Azzurro. Dit schip wordt sinds 2016 namens diverse organisaties ingezet als Search and Rescue schip. Wat vooral inhoudt: het redden van vluchtelingen, die de oversteek vanuit Noord-Afrika ondernemen naar Europa. Lyone volgt bij het STC mbo college de mbo-opleiding maritiem officier.

‘Ik heb daar best wel schokkende dingen meegemaakt ja’, vertelde Luyone. ‘Al tijdens mijn eerste reis voor de Libische kust zag ik dode mensen langsdrijven … en regelmatig hadden we ook zwangere vrouwen en doodzieke mensen aan boord. Best wel heftig allemaal. Hoe ik op dat schip terecht kwam? Nou ik had een advertentie van mezelf op Facebook gezet, waarin ik aangaf een stageplaats te zoeken. Prompt werd ik gebeld door de Nederlandse kapitein van de Golfo Azzurro. Hij zocht een stagiair die ook Spaans kon spreken, want de bemanning bestond verder vooral uit Spanjaarden. Ik ben met mijn ouders, toen ik één jaar oud was, van Rotterdam naar Curaçao verhuisd. En daar naar school gegaan. Ik heb toen ook Spaans geleerd. Tevens heb ik daar mijn matroos-diploma gehaald. Een Nederlandse leraar raadde me aan op het STC in Rotterdam de Marof opleiding te gaan doen. En dat heb ik dus nu bijna afgerond.’

Klaar voor tweede stage

Luyone: ‘Ik ben nog wel op zoek nu naar een tweede stageplaats. Het liefst zou ik op een supplier- of een multipurpose schip willen varen. Even wat anders ja. Maar ik ben flexibel en ik pas me snel aan in een nieuwe werkomgeving. Of ik verwacht had deze Nautilus prijs te winnen? Nee, ik was wel verrast en voel me vereerd. Maar sociaal bezig zijn met elkaar vind ik heel belangrijk. Het is ook goed je open te stellen voor andere culturen en nieuwe ervaringen. Daar leer je het meest van…’

Voorbeeld voor anderen

In het door de STC-docenten opgestelde juryrapport stond onder meer over Luyone: ‘Het is een rustige vriendelijke jongen. Nieuwsgierig en sportief. Altijd bereid om zich in te zetten voor de klas en de school. Hij heeft erg veel moeite moeten doen om een stageplaats te vinden. Maar het tekent zijn sociale karakter en tegelijk ook zijn doorzettingsvermogen en inventiviteit, dat Luyone verder ging kijken. Zijn stage heeft hij helemaal zelf geregeld. Er is geen bemoeienis geweest vanuit het stagebureau, behalve de gebruikelijke controles naar de mogelijkheden aan boord. Luyone, je bent een voorbeeld voor anderen!’