STC - Eerste hybride vakdocent tekent contract

Er is bij vakinstellingen zoals STC Group een tekort aan ervaren vakdocenten ontstaan. Het oplossen van dit probleem is een van de belangrijkste doelen van het project Blue Careers. In Blue Careers werken STC Group, diverse bedrijven en belangenbehartigers samen aan het werven en opleiden van zogenaamde hybride vakdocenten.

Op donderdag 7 september j.l. ondertekende Bram Servaas als eerste hybride vakdocent een contract met STC Group. Servaas (44) werkt sinds 1994 bij het Havenbedrijf Rotterdam, de laatste jaren als inspecteur Gevaarlijke Stoffen. De schat aan kennis en ervaring die hij op heeft gedaan als inspecteur zal hij vanaf dit schooljaar twee dagen in de week overbrengen op mbo studenten Havenlogistiek van het mbo college STC. De overige dagen blijft Bram Servaas in dienst van het Havenbedrijf en volgt hij een PDG-opleiding. “Dit is een perfect voorbeeld van wat kan worden bereikt als scholen en bedrijfsleven de handen ineenslaan”, aldus Jan Kweekel, lid CvB STC Group.

Hybride vakdocenten

Hybride vakdocenten hebben een verbindende functie tussen school en de branche. Ze staan letterlijk met het ene been in de school en met het andere been in het bedrijfsleven. Deze docenten geven een paar dagen per week les aan mbo’ers die bij het STC een opleiding volgen, helpen bij het actualiseren van de lesprogramma’s en zullen in de loop van het traject onderzoek doen naar innovaties in het eigen vakgebied. De rest van de week zijn hybride vakdocenten aan het werk bij hun huidige maritieme of logistieke werkgever. De projectpartners hebben zichzelf tot doel gesteld om gedurende de looptijd van het project (twee jaar) tien vakdocenten te werven en op te leiden tot vakdocent. De hybride vakdocenten krijgen een gedegen opleiding om de benodigde didactische kennis en vaardigheden aan te leren en worden ondersteund door ervaren mentoren.

Projectpartners

Naast STC Group (penvoerder) participeren ook het Havenbedrijf Rotterdam N.V., Van Oord Dredging and Marine Contracters B.V., Nautilus International en Stichting Nederland Maritiem Land in dit project, dat mede mogelijk is gemaakt dankzij subsidie vanuit de Europese Unie. Daarnaast hebben Damen Shipyards, IHC en Feadship / Koninklijke De Vries Scheepsbouw een letter of support getekend. Dit project is mede mogelijk gemaakt met behulp van subsidie vanuit de Europese Unie.

Meer informatie:

Zie de website van de STC Group.