In Nederland zijn er diverse onderwijsinstellingen die waterbouwopleidingen aanbieden. Om deze instituten aan elkaar te verbinden is er in samenspraak tussen deze onderwijsinstellingen en het waterbouwbedrijfsleven een kennisinfrastructuur Waterbouw gerealiseerd.

Opleidingen

Jongeren kunnen onder andere kiezen tussen civiel technische opleidingen en opleidingen die hen klaarstomen om aan boord te gaan werken van een waterbouwkundig schip.

Voor elke waterbouwopleiding is een passend vakkenpakket erg belangrijk. Maar welk pakket sluit aan op welk beroep? En hoe moet het nu wanneer een jongere niet weet wat hij of zij nu precies wil worden?

Om waterbouwer te worden is een eerste technische oriƫntatie op de middelbare school belangrijk om later door te gaan in de waterbouw. In de derde klas moet daarin al een eerste keuze gemaakt worden. Om later in de waterbouw te kunnen werken zal er altijd wiskunde en techniek in het pakket gekozen moeten worden. Voor een mooie en leuke loopbaan in de waterbouw zijn er veel opleidingsmogelijkheden, op alle niveaus: mbo, hbo en universitair (wo).