Bij het O&O-fonds Waterbouw kunnen gastlessen worden aangevraagd over de waterbouw. Het secretariaat bemiddelt graag bij het vinden van een enthousiaste waterbouwambassadeur in uw omgeving.

De doelgroepen waarop het O&O-fonds zich richt zijn:

  • Doelgroep 1: Jongeren voordat zij een studiekeuze maken (12-15 jaar);
  • Doelgroep 2: Jongeren in het voortgezet onderwijs die zich op beroepsopleidingen en studies oriënteren (15-18 jaar);
  • Doelgroep 3: Studenten mbo, hbo, wo (16 jaar en ouder).

Doelgroep 1

Jongeren op het vmbo, havo en het vwo dienen na 2 (vmbo) of 3 (havo en vwo) jaar een sector/profiel te kiezen. Deze keuze is voor veel leerlingen lastig genoeg, maar met voorlichting vanuit het bedrijfsleven kunnen zij bijgestaan worden in het maken van hun keuze. De voorlichter raadt deze jongeren aan om voor een technische sector/profiel te kiezen om op termijn de waterbouwbranche te kunnen betreden.

Doelgroep 2

Na het kiezen van een technische sector of een technisch profiel in het 2e of 3e jaar wordt er door jongeren een vervolgopleiding overwogen. Ook deze keuze is voor veel leerlingen lastig, maar met voorlichting vanuit het bedrijfsleven kunnen zij bijgestaan worden in het maken van hun keuze. De voorlichter raadt deze jongeren aan om voor een opleiding in de waterbouw te kiezen.

Doelgroep 3

Nadat de jongeren de middelbare school hebben afgerond en voor een waterbouwopleiding hebben gekozen komen zij wederom voor een keuze te staan. Naast het specifieke beroepsonderwijs Waterbouw, bestaan er ook opleidingen met een uitstroom/specialisatie Waterbouw (bijvoorbeeld: Maritiem Officier of Civiele Techniek), waar de studenten halverwege hun opleiding een keuze moeten maken voor een uitstroom/specialisatie. Deze keuze kan lastig zijn, maar met voorlichting vanuit het bedrijfsleven kunnen zij bijgestaan worden in het maken van hun keuze. We adviseren jongeren graag om voor een uitstroom/specialisatie waterbouw te kiezen.

Voorwaarden Gastlessen Waterbouw

Om te komen tot een gerichte gastles stelt het O&O-fonds de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gastles op school :

  1. Doelgroep 1: geen voorwaarden;
  2. Doelgroep 2: de klas(sen) waaraan de gastles gegeven wordt moet(en) een technische sector/profiel hebben;
  3. Doelgroep 3: de gastles Waterbouw wordt alleen gegeven op de onderwijsinstellingen die deel uitmaken van de kennisinfrastructuur Waterbouw.

Meer informatie

Voor verdere informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen via gastles@waterbouwers.nl.