Expositie Reuzenarbeid in en om de Biesbosch

22-01-2024

In de nacht van 18 op 19 november 1421 braken de dijken van de Grote Waard door. Een groot omdijkt gebied ten zuidoosten van Dordrecht overstroomde. De gevolgen voor het omringende gebied waren enorm. Voor het resterende land.
Voor de samenleving. Het gedrag van de rivieren Waal en Maas veranderde. De zee drong voortaan diep het land in. Brede, diepe wateren scheidden noord en zuid.

EEUWENLANG WAS HET GEBIED EEN SPEELBAL VAN HET WATER EN DE NATUUR.

Pas vanaf het midden van de negentiende eeuw veranderde de situatie wezenlijk. De rivieren werden 150 jaar geleden aangepakt, zodat de kans op overstromingen sterk verminderde en ze veel beter bevaarbaar werden. Er kwamen nieuwe rivieren naar de zee tot stand voor een betere afvoer van water. In 1872 raakten noord en zuid weer met elkaar verbonden. Juist daar waar in 1421 de dijk doorbrak en een zeer diep water ontstond kwam de gigantisch Moerdijkbrug te liggen als een iconisch symbool dat de Nederlander het water de baas was. Ook bij Dordrecht, Sliedrecht en Heusden verrezen indrukwekkende bruggen.

Reuzenarbeid in de Biesbosch. Reuzenarbeid van de eerste orde.

Rondom de Biesboschmaquette, de buitenspeelplaats van het Biesbosch MuseumEiland, zijn de prachtige foto’s te zien die tijdens de bouw van deze werken zijn gemaakt. De fototentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van een veranderend Nederland.

Extra informatie

Druk op link voor extra informatie of om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Biesbosch MuseumEiland